Hoofdluis
Hoofdluis is beslist geen schande. Hoofdluizen zijn echte "overlopers" en zijn geen teken van slechte verzorging; in principe kan elk kind en elke volwassene hoofdluis oplopen.
 
Voorkomen is beter dan genezen, dus ons advies is: regelmatig kammen!
Wij adviseren alle ouders om liefst wekelijks, maar in ieder geval aan het eind van elke schoolvakantie de hoofden van hun kinderen te controleren op hoofdluis. Met de netenkam.
Dit is belangrijk, omdat hoofdluis zich erg snel verspreidt. Controleer dus uw kind(eren) en uzelf nauwkeurig. Dat doet u door goed tussen de haren te kijken. Soms kunt u de hoofdluizen zien bewegen. Maar ook als u geen luizen ziet en wel grijs-witte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis. Die puntjes, de neten, kunnen zich ontwikkelen tot luizen. Om vast te stellen of het om hoofdluis gaat kunt u het haar kammen met een luizen- of netenkam boven wit papier of de wasbak. De luizen zullen op het papier of in de wasbak vallen als kleine grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels. Inspecteer in ieder geval goed het haar achter de oren en in de nek.
 
Constateert u luizen, begin dan meteen met behandelen en kijk de rest van het gezin goed na. Behandelen kan op twee manieren: de uitkammethode of een hoofdluismiddel in combinatie met kammen. Zie het filmpje van de GGD"Luis in je haar? Kammen maar!" via onderstaande link: http://www.youtube.com/watch?v=HNkgAIxy1zo&feature=youtu.be
De uitkammethode heeft de voorkeur i.v.m. brandbaarheid van enkele middelen in combinatie met haar, de kosten en resistentie van sommige middelen.
 
Om adequaat op de hoofdluisproblematiek te kunnen reageren, vragen wij u om aan de school door te geven als u hoofdluis bij uw kind aantreft. Meld hoofdluis ook bij ouders van vriend(inn)en, bij logeerpartijen en eventueel bij clubs.
 
Wij maken u er op attent dat op elke maandag na een vakantie uw kind ook gescreend op hoofdluis zal worden door het luizenscreenteam van onze school. U kunt dit ook zien op de schoolkalender. Wij vragen u vriendelijk om op deze dagen rekening te houden met gel- en haarlakgebruik en ingewikkelde kapsels.